Financiële informatie, links en rekenmodules
maandag 20 mei 2024

Btw-verhoging zorgt niet voor drastisch ander koopgedrag - ABN

AMSTERDAM (Dow Jones)--Het koopgedrag van de Nederlandse consument zal op termijn niet wezenlijk anders worden als gevolg van de op 1 oktober ingegane verhoging van het hoge Btw-tarief naar 21% van 19%, meldt het ABN Amro Economisch Bureau dinsdag in een rapport op basis van een in opdracht van de bank door GfK uitgevoerd onderzoek.

Volgens het rapport geeft aanvankelijk 46% van de ondervraagden aan te gaan bezuinigen en extra op de uitgaven te zullen letten.

ABN Amro heeft berekend dat de Btw-verhoging een netto-effect heeft van gemiddeld EUR18 per maand voor een Nederlands huishouden. Als deze kennis aan de respondenten wordt voorgelegd, zegt meer dan 60% geen wezenlijke aanpassing in het bestedingspatroon te zullen doorvoeren.

De onderzoekers tekenen verder aan dat in de afgelopen jaren ook Duitsland, het Verenigd Koninkrijk en Hongarije (2x) hun hoge Btw-tarief hebben verhoogd en Tsjechie verhoogde eerder dit jaar het lage Btw-tarief. Daarbij is het effect van de Btw-verhoging op het koopgedrag beperkt gebleven, meldt het rapport.

De onderzoekers merken op dat de Nederlandse retailers rekening moeten houden met een relatief kort 'schrikeffect' van de Nederlandse consument, die mentaal al was ingesteld op de Btw-verhoging. De onderzoekers tekenen aan dat de retailers zich, gezien de door de crisis al ontstane afkalving van hun reserves, terdege moeten afvragen of zij de Btw-verhoging voor eigen rekening moeten nemen of toch aan de consument doorberekenen.

Mede op basis van de ervaringen in andere landen voorzien de onderzoekers geen drastisch ander koopgedrag als gevolg van de btw-verhoging.

Het hoge Btw-tarief van 21% in Nederland is gelijk aan dat tarief in Belgie, maar hoger dan in Luxemburg (15%), Duitsland (19%), Frankrijk (19,6%) en het Verenigd Koninkrijk (20%).

- Door Bart Koster; Dow Jones Nieuwsdienst; +31 20 571 5201; bart.koster@dowjones.com

Overig nieuws

Hoe weet je dat je niet te veel voor een woning betaalt? Volg De Gouden Tips voor het kopen van een woning